Všeobecný opis územia, na ktorom sa robila strategická hluková mapa Košickej aglomerácie pre stav v r. 2016 - Strategické hlukové mapy

Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

Všeobecný opis územia, na ktorom sa robila strategická hluková mapa Košickej aglomerácie pre stav v r. 2016

Územie Košickej aglomerácie sa nachádza na východe Slovenskej republiky. Územie Košickej aglomerácie nepokrýva celé územie katastra mesta Košice. Celková plocha územia Košickej aglomerácie je 114,4 km2
Poloha územia Košickej aglomerácie, vzhľadom na územie Slovenska

Situovanie Košickej aglomerácie  (červená farba) okolo centra Košíc (modrá farba katastrálne hranice mesta)
Aglomerácia sa rozprestiera okolo rieky Hornád, prevažne v Košickej kotline, ktorá je súčasťou Východopanónskej panvy. Zo severu a severozápadu aglomeráciu ohraničuje, a na jej území sa čiastočne nachádza Slovenské Rudohorie, ktoré je súčasťou Karpát. Z východu aglomeráciu ohraničuje okraj pohoria Slanských vrchov. V južnej časti aglomerácia plynule prechádza do Košickej kotliny.
Centrum mesta Košice a aj aglomerácie, je v nadmorskej výške cca 206 - 212 mnm (Bpv). Najvyšší bod aglomerácie je v nadmorskej výške 733,73 mnm (Bpv) v oblasti Panského lesa, západne od rekreačného strediska Jahodná, v severozápadnej časti územia aglomerácie. Najnižší bod je v nadmorskej výške 181,72 mnm (Bpv) na hranici juhovýchodnej časti aglomerácie, vedľa rieky Hornád. Rieka Hornád preteká približne geometrických stredom aglomerácie zo severu na juh.
Niektoré časti území aglomerácie sú súčasťou chránených území členských krajín EU NATURA 2000. Severozápadná časť územia aglomerácie, Čermeľské údolie , Košický les a Panský les sa nachádzajú v území NATURA 2000 – chránené vtáčie územia. V severnej časti územia aglomerácie, severne od potoka Črmeľ (nazývaného aj  Čermeľský potok pretekajúci Čermeľskou dolinou, sa nachádza územie NATURA 2000 - chránené územie európskeho významu.
Historická časť mesta Košice, je najväčšou mestskou pamiatkovou rezerváciou na Slovensku.
V čase spracovania strategickej hlukovej mapy a akčného plánu ochrany pred hlukom Košickej aglomerácie, pre stav v roku 2016, nebola v aglomerácii vyhlásená žiadna „tichá oblasť“ (v zmysle  zákona 2/2005, §3, odsek e).
Na území Košickej aglomerácie, podľa údajov poskytnutých Registrom obyvateľstva MV SR, pre stav v roku 2016, bolo prihlásených k trvalému pobytu 233 476 obyvateľov. Podľa dodaných údajov boli v roku 2016, obyvatelia Košickej aglomerácie prihlásení k trvalému pobytu na  13 079 adresách. 202 832 obyvateľov bolo prihlásených k trvalému pobytu v bytových domoch a 30 644 v rodinných domoch. V bytových domoch bolo prihlásených k trvalému pobytu v jednom obydlí priemerne 2,65 obyvateľov a v rodinných domoch priemerne 3,06 obyvateľov.
Mesto Košice, je rozdelené do štyroch okresov a 22 mestských častí. Nie všetky mestské časti sú súčasťou aglomerácie (pozri obr. 2). Napr. podstatná časť územia mestských častí Šaca, Poľov, Lorinčík, Šebastovce, Krásna, Dargovských hrdinov, Sídlisko Ťahanovce, Ťahanovce a Sever, nie sú súčasťou územia Košickej aglomerácie. Celé územie MČ Košice Kavečany nie je súčasťou Košickej aglomerácie. V južnej časti Košickej aglomerácie zasahuje do katastrálneho územia obce Haniska a v severozápadnej časti veľmi malou plochou do katastrálneho územia nezastavanej časti územia obce Vyšný Klátov.
Zástavba obytnými budovami na území aglomerácie je rôzna, od prízemných rodinných domov po viacpodlažné bytové domy na sídliskách. Viacpodlažné bytové domy sa väčšinou nachádzajú v centre mesta a na sídliskách, Sídlisko Dargovských hrdinov, Terasa, Južné Mesto, Nad Jazerom a Ťahanovce. Tieto sídliská sú rozmiestnené rovnomerne okolo centrálnej časti mesta Košice.
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky